🍝 مكرونة بالصلصة الحمراء المصرية
🛒 المكونات (تكفي ٣ أفراد):
½ كيلو مكرونة (قلم أو سباغتي)
٢ بصلة متوسطة مبشورة أو مفرومة ناعم
٣ فصوص ثوم مفروم
٤ حبات طماطم حمرا مستوية مبشورة أو مضروبة في الخلاط
٢ ملعقة كبيرة صلصة طماطم جاهزة (لزيادة اللون والطعم)
٢ ملعقة كبيرة سمنة بلدي (أو زيت لو عايز أخف)
١ ملعقة صغيرة كمون
١ ملعقة صغيرة سكر (لتعديل الحموضة)
ملح وفلفل أسود حسب الرغبة
رشة شطة (اختياري)
👩🍳 طريقة التحضير:
سلق المكرونة:
في حلة كبيرة فيها ماء وملح ورشة زيت، اسلقي المكرونة لحد ما تستوي (معقولة مش طرية قوي).
صفيها وسيبيها على جنب.
تحضير الصلصة:
في طاسة أو حلة، سخني السمنة البلدي.
نزلّي البصل وقلبيه لحد ما يبقى دهبي فاتح.
ضيفي الثوم وشوّحيه ثواني لحد ما يدي ريحته.
ضيفي الطماطم المبشورة مع الصلصة الجاهزة.
رشي الملح، الفلفل، الكمون، والسكر (ولو بتحبي شطة ضيفي دلوقتي).
سيبي الصلصة تتسبك على نار هادية ١٠–١٥ دقيقة لحد ما تقل وتطلع ريحتها.
خلط المكرونة:
نزلي المكرونة على الصلصة وقلبي كويس لحد ما تتغلف كلها بالصلصة.
🥘 التقديم:
تتقدم سخنة لوحدها.
ينفع تتحط في طاجن وتدخل الفرن ١٠ دقايق تاخد وش.
وفي بيوت كتير بيتقدم معاها جبنة بيضا أو سلطة خضرا جنبها.
🥬 خرشوف محشي بالخضار والجبنة
⏱️ الوقت:
الطهي: 60 دقيقة
👥 الكمية:
تكفي 4 أشخاص
🛒 المقادير:
8 حبات خرشوف (منظف وجاهز للحشو)
2 ملعقة كبيرة عصير ليمون
2 ملعقة كبيرة زيت ذرة
1 بصلة صغيرة مفرومة ناعم
2 جزرة مقطعة مكعبات صغيرة
125 جرام بازيلاء (فريش أو مجمدة)
1 كوب جبنة جودة مبشورة (أو أي جبنة صفراء تذوب)
1 ملعقة كبيرة سمن (لدهن الصينية)
1 ملعقة كبيرة زبدة مذابة للتسوية
ملح وفلفل أسود حسب الرغبة
👩🍳 طريقة التحضير:
في حلة كبيرة فيها ماء مغلي، ضيفي ملح وعصير الليمون واسلقي الخرشوف 10 دقائق بس لحد ما يبقى نص سوى، صفيه وسيبيه على جنب.
في طاسة سخني الزيت، وشوحي البصل لحد ما يصفر، ضيفي الجزر والبازيلاء وقلبي 5 دقائق لحد ما يطروا. ملحي وفلفلي الخلطة.
ادهني صينية الفرن بالسمن، ورصي قلوب الخرشوف المسلوقة.
احشي كل قلب بالخلطة، ورشي فوقه الجبنة المبشورة.
وزعي الزبدة المذابة على الوش.
دخلي الصينية فرن سخن مسبقًا على 180 درجة، لحد ما الوش يتحمر ويبقى ذهبي (حوالي 20 دقيقة).
قدميها سخنة كطبق جانبي أو حتى رئيسي مع عيش محمص وسلطة خضراء.
🥘 عجة البيض بالطعمية
👥 تكفي: 4 أشخاص
⏱ وقت التحضير + الطهي: حوالي 30 دقيقة
🛒 المكونات:
لعجينة الطعمية:
2 كوب فول مدشوش (منقوع ليلة كاملة)
1 باقة كزبرة خضراء مفرومة
1 بصلة كبيرة
3 فصوص ثوم
1 ملعقة صغيرة ملح
1 ملعقة صغيرة كمون
1 ملعقة صغيرة كزبرة ناشفة مطحونة
1 ملعقة صغيرة بيكربونات صوديوم
لعجة البيض:
2 بيضة
½ كوب كرات طازة مقطع
2 فص ثوم مفروم
½ ملعقة صغيرة ملح
½ ملعقة صغيرة فلفل أسود
1 طماطم مقطعة مكعبات
فلفل ألوان (حسب الرغبة) مكعبات صغيرة
ملعقة كبيرة زيت لدهن الصينية
👩🍳 طريقة التحضير:
في الكبة/محضرة الطعام: افرمي الفول المنقوع مع البصل + الثوم + الكزبرة الخضراء + التوابل (ملح، كمون، كزبرة ناشفة) لحد ما يبقى خليط ناعم.
في بولة كبيرة: اخفقي البيض مع الملح + الفلفل + الثوم المفروم + البيكنج بودر (لو موجود)، وضيفي الطماطم والفلفل الألوان.
اخلطي عجينة الطعمية مع خليط البيض لحد ما يمتزجوا كويس.
ادهنى صينية فرن بالزيت، وصبي الخليط فيها.
دخلي الصينية فرن مسخن مسبقًا على 180 مئوية حوالي 10 دقايق لحد ما تتحمر من تحت.
شغّلي الشواية دقيقة واحدة عشان تاخد لون دهبي من فوق.
قدميها سخنة مع عيش بلدي وسلطة خضرا.
✨ نصيحة:
ممكن تضيفي شوية شبت أو بقدونس جوه العجة لو بتحبي الطعم الأخضر.
لو عايزاها خفيفة أكتر، استبدلي نص كمية الطعمية بخضار (زي الكوسة المبشورة)
🥘 فاصوليا خضراء بالطماطم
🛒 المقادير:
نص كيلو (حوالي 12 كوب) فاصوليا خضراء مقطعة 5 سم
3 بصلات متوسطة مفرومة ناعم
3 م ك زيت زيتون بكر
1 طماطم متوسطة (28 جم) مقطعة
2 م ك صلصة طماطم (محضّرة منزليًا أو جاهزة)
2 م ص قرفة مطحونة
نص م ص جوزة الطيب
2 م ص بهارات مشكلة مطحونة
رشة ملح
👩🍳 طريقة التحضير:
سخني زيت الزيتون في حلة على نار متوسطة.
أضيفي البصل وقلبيه لحد ما يبقى شفاف (7–9 دقايق).
ضيفي الفاصوليا الخضراء والطماطم المقطعة، وقلبيهم 3 دقايق.
ضيفي البهارات وصلصة الطماطم، وسيبيه يغلي شوية.
أوطي النار وغطي الحلة، وسيبيه يستوي من 20 لـ 30 دقيقة لحد ما الفاصوليا تبقى طرية.
قدميها دافية في طبق واسع، وممكن تتاكل مع رز أبيض أو بجانب خضار تاني.
✨ ملاحظات:
لو عايزة تقللي الدهون ممكن تستعملي معلقة واحدة زيت زيتون بس.
تقدرِ تزودي ثوم مفروم أو شطة حسب ذوقك.
🥘 طاجن كوسة بالصلصة (على الطريقة المصرية)
المقادير:
١ كيلو كوسة (مقطعة حلقات أو طولية حسب الذوق)
٢ بصلة كبيرة مفرومة
٣ فصوص ثوم مفروم
٣ حبات طماطم مبشورة أو مضروبة في الخلاط
٢ ملعقة كبيرة صلصة طماطم مركزة
٣ ملاعق كبيرة سمنة بلدي أو زيت
رشة سكر صغيرة (لتظبيط حموضة الصلصة)
ملح + فلفل أسود + كمون + شطة (حسب الرغبة)
كوب مرقة (فراخ أو لحم) أو ماء مغلي
(اختياري) شرايح فلفل أخضر أو حار
الطريقة:
في حلة على النار، شوحي البصل في السمنة/الزيت لحد ما يصفر.
ضيفي الثوم وقلّبيه مع البصل.
نزلي بالطماطم والصلصة ورشة سكر والبهارات، وسيبيها تتسبك ١٠ دقايق.
ضيفي الكوسة، وقلبيها مع الصلصة ٥ دقايق.
صبّي المرقة، وسيبيها تغلي غلوتين.
حطي الخليط كله في طاجن فخار أو صينية بايركس، وادخليه الفرن على ١٨٠° لحد ما يستوي ويتحمر الوش (حوالي ٣٠ دقيقة).
للتقديم:
يتاكل مع رز أبيض بالشعرية أو عيش بلدي سخن.
ممكن تضيفي لحمة مفرومة مع البصل في الأول وتقلبيها مع الصلصة لو عايزة نسخة أغنى
🍲 لوبيا بالصلصة على الطريقة البيتية
🛒 المكونات:
½ كيلو لوبيا (طازة أو منقوعة من بالليل لو ناشفة).
٢ بصلة متوسطة مفرومة.
٣ فصوص ثوم مهروس.
٢ كوب عصير طماطم طازة.
٢ ملعقة كبيرة معجون طماطم.
٤ ملاعق كبيرة زيت نباتي.
ملح وفلفل أسود حسب الرغبة.
١ ملعقة صغيرة كمون.
½ ملعقة صغيرة كزبرة ناشفة.
كوب ماء أو مرقة (حسب الحاجة).
👩🍳 طريقة التحضير:
سلق اللوبيا
لو ناشفة: تتنقع في مية حوالي ٦ ساعات وبعدين تتسلق نص سلقة.
لو طازة: تتسلق على طول نص سلقة.
تحضير الصلصة
في حلة على النار نحط الزيت، ونشوح البصل لحد ما يبقى دهبي.
نضيف الثوم، معجون الطماطم، عصير الطماطم، والتوابل.
نسيب الخليط يتسبك ١٠ دقايق.
الطبخ
نضيف اللوبيا المسلوقة على الصلصة.
نزود شوية ميه أو مرقة، ونسيبها على نار هادية ٢٠-٣٠ دقيقة لحد ما تتشرب وتستوي.
التقديم
تقدم سخنة مع رز أبيض بالشعرية أو عيش بلدي.
ممكن نرش بقدونس مفروم على الوش.
💡 نصايح:
اللي يحبها أغنى ممكن يضيف مكعبات لحمة أو صدور فراخ.
تنفع كمان تتعمل بالكاروت (الجزر) أو الكوسة مع اللوبيا.
الطشة بكسبرة ناشفة مع الثوم في الآخر هتديها طعم مصري أصيل.
🥣 شوربة العدس المصرية
🛒 المقادير:
2 ½ كوب عدس أصفر
2 جزرة متوسطة مقطعة
2 بطاطس متوسطة مقطعة
2 بصل متوسط مقطع
1 طماطم مقطعة
1 فص ثوم مهروس
6 أكواب ماء
¼ كوب شعرية
1 مكعب مرق خضار (اختياري)
1 ملعقة كبيرة كمون
½ ملعقة صغيرة كركم
1 ملعقة كبيرة زيت نباتي
ملح حسب الرغبة
👩🍳 طريقة التحضير:
في حلة عميقة ضيفي 5 أكواب ماء + البصل + الثوم + الجزر + البطاطس + الطماطم + الكركم.
اتركيهم يغلو على نار عالية لحد ما الخضار يستوي كويس.
اطفي النار وسيبي الخليط يهدى شوية، بعدين اضربيه في الخلاط لحد ما يبقى ناعم.
في حلة تانية سخني الزيت وحمّري الشعرية لحد ما تاخد لون دهبي.
ضيفي لها الكوباية المتبقية من المية، وسيبيها تغلي 5 دقايق.
صبي خليط العدس المهروس على الشعرية، وضيفي الكمون + الملح + مكعب المرق.
سيبيه يغلي 15 دقيقة على نار هادية لحد ما القوام يبقى كريمي متماسك.
قدميه سخن مع عيش محمص أو سلطة طحينة أو مخلل.
✨ نصايح للتقديم:
ممكن تعصري عصرة ليمون قبل التقديم.
لو بتحبيها أخف للصيف: قللي البطاطس، واستخدمي مرق خضار بدل مكعب.
للتسقيف المصري الأصيل: جنبها فجل وزيتون.